وکیل دعاوی کیفری

وکیل دعاوی کیفری

وکیل دعاوی کیفری به وکیل پایه یک دادگستری می گویند که پروانه وکالت خود را از کانون وکلای دادگستری دریافت نموده است. وکیـل دعاوی کیـفری نسبت به کلیه قوانین کیـفری و جزایی ایران اعم از قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفـری و قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب اطلاعات جامع و کامل دارد.

وکیل کیفری متخصص از آنجایی که کار کردن بر روی پرونده های جزایی جدیت و تلاش بالتری را به دلیل سیر طولانی رسیدگی طلب می نماید بایستی فردی کوشا و توانا باشد که از پیگیری پی در پی پرونده سرباز نزد. به این دلیل که وکیل کیفری متخصص بایستی بتواند از متهم و یا شخصی که متضرر شده است. با توجه به عنوانی که قانون جهت آن جرم در نظر گرفته است و آن را جرم انگاری نموده است به بهترین شکل دفاع کند.

وظایف وکیل کیفری

اطلاع از این امر که وظایف وکیل کیفری چیست، یاری می نماید تا موکل، در نظارت بر روند انجام امور پرونده بوسیله وکیل، موفق عمل نماید و در حالتی که وکیل کیفری، وظایف خود را به درستی انجام نداد، بتواند نسبت به عزل او، از وکالت، اقدام کند. بنابراین در این قسمت، در مورد وظایف وکیل کیفری اسره خواهیم کرد.

وظایف وکیل کیفری، عبارتند از:

انعقاد قرارداد وکالت با موکل در برگه های وکالت نامه ویژه وکلا و ارائه یک نسخه از قرارداد به موکل؛

انجام امور مربوط به پرونده موکل، تنها در حیطه اختیاراتی که موکل به او اعطا کرده است. اختیاراتی که موکل، میتواند به وکیل اعطا کند و وکیل، موظف می باشد، برای انجام آنها اقدام نماید و جزو وظایف وکیل کیفری محسوب می گردند، از قرار مواردی مانند؛ ثبت شکوائیه از دفاتر خدمات قضایی؛ تجدید نظر خواهی؛ وا خواهی؛ فرجام خواهی و اعاده دادرسی، نسبت به دادنامه کیفری و آرای صادره از محاکم در مورد موضوع پرونده؛ ادعای جعل، انکار و تردید، نسبت به اسناد ارائه شده بوسیله طرف مقابل دعوا؛ تقاضای کارشناس و تعیین مصدق و کارشناس، انجام مصالحه و شرکت در جلسات رسیدگی به نیابت از موکل میباشند.

دعاوی کیفری

در حالت کلی دعاوی به دو دسته تقسیم می گردند: دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری
هنگامی که کسی قصد شکایت از فرد دیگری را دارد و یا به هر علتی حقوق فردی نقض می شود اولین مسئله ای که برای هر کس مطرح می شود این است که چه نوع دعوای را مطرح نماید با چه عنوانی و به کجا مراجعه نماید؟

به صورت کلی اگر فرد دعوای که می خواد مطرح نماید مربوط به اموال و اشخاص، مانند : ازدواج، طلاق، ارث، قرارداد فروش، اجاره و رهن و... باشد. فرد به دادگاه حقوقی بایستی مراجعه نماید به این دلیل که دعوا حقوقی میباشد.

اما اگر فرد شاکی از اعمالی که جرم محسوب می گردد بخواهد شکایت نماید بایستی به مراجع کیفری مراجع کند.

دعوای کیفری

دعوایی که فرد برای اعلام وقوع جرم به مراجع قضایی یا مجازات فرد مجرم مطرح می نماید. دعوای کیفری می باشد. در حقیقت دعوای کیفری هنگامی که یکی از عناوینی که در قانون مجازات اسلامی جرم شناخته شده است و برای آن مجازات تعیین شده مطرح می گردد. از جمله عناوین مجرمانه همانند: قتل، کلاهبرداری، خیانت در امانت، جعل، فحاشی، توهین و... است.

به فردی که برای رسیدگی به یک جرم به دادسرا مراجعه می نماید شاکی می گویند. نا گفته نماند که شکایت در دادسرا با برگه مخصوصی با عنوان شکوائیه که در حقیقت تقاضای کتبی یا شفاهی است شروع می شود.

وکیل-دعاوی-کیفری

دادگاه های صالح دعاوی کیفری و آیین دادرسی در امور کیفری

دعوای کیفری مربوط به جرم و مجازات است. و عناوین مجرمانه در قانون مجازات اسلامی بیان گردیده است. نحوه رسیدگی و مطرح نمودن دعوا در این خصوص در قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است. دادگاه های صالح در دعاوی کیفری جهت مراجعه شاکی ابتدا دادسرا یا کلانتری است به این صورت که شاکی یا مدعی خصوصی میتواند شخصا یا بوسیله وکیل شکایت خود را مطرح کند.

مراحل دعاوی کیفری

 دادسرا

مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری جهت رسیدگی به یک جرم ابتدا بایستی شاکی یا مدعی خصوصی در دادسرا شکایت خود را نسبت به این موضوع مطرح نمایند. بعد از طرح موضوع در دادسرا بسته به موضوع جرمی که اتفاق افتاده است دادیار یا بازپرس که قاضی تحقیقات مقدماتی می باشند. موضوع رسیدگی نمده و تصمیم می گیرند که شخص مستحب رسیدگی در دادگاه است یا خیر و بر این اساس قرارهای قاطع صادر می نماید. و اگر نظر قاضی تحقیق بر این باشد که شخص مجرم است با صدور قرار مجرمیت پرونده را به دادگاه کیفری ارسال می نماید.

دادگاه کیفری

مرحله قاضی کیفری با بررسی قرار مجرمیت صادر گردیده است و اسنادی که در پرونده موجود می باشد و با تعیین وقت جلسه رسیدگی به موضوع رسیدگی نموده و بعد از انطباق تحقیقات دادسرا با قوانین کیفری اقدام به صدور رای در مورد موضوع می نماید. این دومین مرحله از رسیدگی کیفری است.

دادگاه تجدیدنظر

معمولا آرای صادر شده از دادگاه های کیفری قابل تجدید نظرخواهی توسط وکیل دعاوی کیفری در دادگاه تجدید نظر استان می باشند. بر این اساس برای کسی که رای صادر شده است یعنی متهم میتواند تقاضا نماید که پرونده جهت رسیدگی تجدید نظر خواهی به دادگاه تجدید نظر ارسال شود و ضمن تجدید نظر خواهی نیز اسناد و دلایل خود را ارائه کند.

 دیوان عالی کشور

مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری بعضی از دعاوی دعاهایی که مجازات آن ها اعدام قصاص حبس ابد و یا طولانی یا قطع عضو مدت است. فرجام خواهی در دیوان عالی کشور می باشد بر این اساس فردی که رای دادگاه تجدید نظر بر علیه او صادر گردیده است باید تقاضای فرجام خواهی خود را به دیوان عالی کشور تقدیم کند دیوان عالی کشور بر اساس قوانین و مقررات به موضوع رسیدگی نموده و بررسی می کند که آیا رای صادر شده بر اساس قوانین و مقررات قانونی و موازین شرعی بوده است یا خیر.

وکیل-دعاوی-کیفری

اجرای احکام کیفری

نهایتا پس از قطعیت رای صادر شده پرونده برای اجرای حکم به اجرای احکام کیفری که در دادسرای مربوطه مستقر می باشد ارسال می گردد. اجرای احکام کیفری مطابق با رای که صادر گردیده است اقدام به اجرای رای می کند. و مجازاتی را که قانون گذار و قاضی پرونده برای مجرم پرونده در نظر گرفته است به مرحله اجرا منتقل می کند.

دعاوی و تقاضا های کیفری پس از صدور رای

بعد از صدور رای نیز دعاوی ای در دادگستری قابل طرح می باشند که اصل دعوای اعاده دادرسی طبق شرایط و مقررات موجود در قانون بعد از صدور رای قطعی قابل طرح است. همچنین در مورد تقاضای تخفیف مجازات و یا تبدیل مجازات و یا استفاده از امکاناتی که قانون جهت بهبود وضع  مجرمین در نظر گرفته است شامل آزادی مشروط.

اهمیت دعاوی کیفری

دعاوی کیفری از چند جهت دارای اهمیت می باشند ابتدا اینکه به وضع عمومی جامعه مربوط است و با رسیدگی به این موضوعات نظم و امنیت عمومی جامعه حفظ می شود در نتیجه اگر این دعاوی درست پیگیری و رسیدگی نشوند ممکن است موجب تحریک مجرمین و متهمین و بزهکاران به انجام دادن مجدد جرم شود.

به همین دلیل نیز دعاوی کیفری را در دسته دعاوی حقوقی عمومی قرار می دهند به این دلیل که یک طرفه این دروازه حاکمیت بوده و رابطه ای میان اشخاص و حاکمیت است. حاکمیت نیز جهت حفظ وجه و اقتدار خود نیاز به اجرای دقیق قوانین کیفری دارد.

جهت مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید